marți, 4 noiembrie 2014

LAZILE DE ZESTRE


         Chiar daca azi lada de zestre nu mai este un element important precum odinioara,ea ramane nu numai in atentia etnografilor,ci si a altor iubitori de frumos,gasindu-si un loc potrivit in interiorul locuintei moderne.Budureasa este astfel printre putinele centre active de ladarit din tara.

          Aceasta piesa nu era doar o mobila oarecare.Cu ocazia nuntii ,cand mireasa pleca la casa mirelui,era insotita de lada de zestre care continea tesaturi de casa .
       
 
          Ladarii aduc din padure lemnul de fag bine ales(cu tulpini ce trebuie sa aiba diametrul mai mare, fibra dreapta si coaja neteda,fara semne care ascund in interiorul tulpinii nodozitati),il adapostesc  in gospodarie cateva luni pentru a se usca,apoi il crapa in “sclefe”de anumite dimensiuni,pe care iar le lasa sa se usuce cateva zile.




 


        Cu barda de mana,bucatile sunt cioplite la dimensiunea ceruta de lada ce urmeaza  sa fie  lucrata.



     

      
 
Scandurile bine netezite sunt puse pe ‘’palitoare’’,un fel de amenajare in stiva  a catorva piese,deasupra unei vetre  de foc in aer liber.In vatra se face un foc mocnit,de obicei cu rumegus si aschii mai verzi,care concomitent usuca progresiv scandurile si le afuma.Cand sunt luate de pe “palitoare”,scandurile au o culoare brun-roscata.Se imbina partile component ale lazii ,la incheieturi fiind prinse cu cuie de lemn,dupa care se trece la ornamentarea acesteia.
 
 
 








Gama motivelor este redusa :bradutul ,roata,cocirla(sermicercul).Pe suprafata intunecata a fondului,,motivele crestate cu unealta numita”horj” ies frumos in relief.














  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu