Despre Proiect
Proiectul CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice are ca scop crearea unei comunități active de copii, tineri și bibliotecari care să contribuie atât la dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor, cât și la implicarea acestora în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative.
Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o altă fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât 380 de copii din mediile rural și urban mic, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie.
Biblioteci publice din 7 județe ale României sunt parteneri strategici ai proiectului fiind implicate direct în implementarea acestuia, prin personalul angajat și spațiile deținute.
Prin acest proiect, Fundația Progress își propune să faciliteze un program pe termen lung de formare în competențe digitale pentru copiii aflații în mediile rural și urban mic mai izolate, printr-o abordare tip action learning. Importante centre de învățare pe tot parcursul vieții și de inovare socială, in cadrul bibliotecilor vom veni cu modele de utilizare a tehnologiei și a Internetului într-un mod practic.
Prin acest proiect, Fundația Progress își propune să faciliteze un program pe termen lung de formare în competențe digitale pentru copiii aflații în mediile rural și urban mic mai izolate, printr-o abordare tip action learning. Importante centre de învățare pe tot parcursul vieții și de inovare socială, in cadrul bibliotecilor vom veni cu modele de utilizare a tehnologiei și a Internetului într-un mod practic.
Un proiect al Fundației Progress realizat în parteneriat cu Asociația ETIC și cu sprijinul financiar al Fundației Româno-Americane.
Sistem de implementare
Obiectiv general
Înființarea a 30 de cluburi de coding în biblioteci locale din județele Gorj, Argeș, Vâlcea, Bihor, Sălaj, Timiș și Arad, pentru dezvoltarea de competențe de coding a 380 de copiii prin realizarea de teme creative cu utilitate practică.
În cadrul cluburilor înființate, proiectul are ca activitate principală crearea unui sistem de cursuri de coding și de mentorat în bibliotecile publice adaptate local în funcție de evoluția procesului de învățare și de rezolvare a acestor teme creative.
În final, 380 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani din 30 de localități din mediile rural și urban mic vor fi familiarizați cu bazele competențelor de coding și rezolvarea unui număr de sarcini de bază.
Obiectivele proiectului vor fi atinse prin realizarea a 30 de parteneriate cu biblioteci publice din mediul rural și urban mic:
Județul Argeș: Biblioteca Publică Locală Merișani, Biblioteca Publică Locală Bradu, Biblioteca Publică Topoloveni, Biblioteca Publică Vlădești, Biblioteca Publică Beleți Negrești;
- Județul Vâlcea: Biblioteca Publică Locală Motru, Biblioteca Publică Locală Bălești, Biblioteca Publică Jupânești, Biblioteca Publică Scoarța, Biblioteca Publică Vladimir;
- Județul Gorj: Biblioteca Publică Locală Pietrari, Biblioteca Publică Locală Tomșani, Biblioteca Publică Vlădești, Biblioteca Publică Locală Tetoiu, Biblioteca Publică Păușești Măglași;
- Județul Timiș: Biblioteca Publică Locală Cărpiniș, Biblioteca Publică Locală Tormac, Biblioteca Publică Curtea;
- Județul Arad: Biblioteca Publică Mișca;
- Județul Bihor: Biblioteca Publică Locală Nucet, Biblioteca Publică Locală Roșia, Biblioteca Publică Budureasa, Biblioteca Publică Mădăraș, Biblioteca Publică Sînmartin;
- Județul Sălaj: Biblioteca Publică Locală Vîrșolț, Biblioteca Publică Locală Mirșid, Biblioteca Publică Zimbor, Biblioteca Publică Locală Chiesd, Biblioteca Publică Bălan.
Respectiv, a 7 parteneriate cu bibliotecile județene: Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, Biblioteca Județeană „Sorin Titel” Timiș, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Bihor și Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, care vor oferi suport în organizarea cursurilor de formare inițială în coding pentru bibliotecari locali și copii cu rolul de Ambasadori ai proiectului.
Rezultate
Principalele rezultate ale proiectului sunt:
- Crearea unei comunități de copii și bibliotecari cu activitate în dezvoltarea de competențe de coding pentru rezolvarea unor teme creative cu utilitate practică.
- Înființarea a 30 de cluburi de coding din 7 județe diferite, Gorj, Argeș, Vâlcea, Bihor, Sălaj, Timiș și Arad în cadrul cărora să se desfășoare activități de formare și activități de rezolvare a unor sarcini de coding, cu ajutorul bibliotecarilor care facilitează desfășurearea acestor activități, precum și a unor mentori voluntari externi.3. Crearea unui set de sarcini de coding pentru copii care să fie rezolvate pe perioada a aproximativ 25 de săptămâni în cadrul cluburilor de coding, care să contribuie la instruirea a 380 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani în bazele competențelor de coding.4. Realizarea a 20/30 de povestiri digitale de prezentare a beneficiilor participării în program.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu